Truskawkowe słodkości

Gdy tylko w ogródku zaczęły się pojawiać pierwsze truskawki, zabraliśmy się łapczywie za konsumpcję i dodawaliśmy je do wszystkiego! Pani Marysia piekła truskawkowe ciasto, a nasi goście uczyli się robić truskawkowe babeczki z karmelem. Na śniadanie zrobiliśmy koktajl truskawkowy, do wieczornej kolacji podaliśmy truskawkową lemoniadę z miętą, wodą gazowaną i limonką, a grając w gry planszowe przegryzaliśmy, a jakże, truskawki! W końcu cały rok czekaliśmy na truskawkowy sezon z utęsknieniem!

Poniżej przepis na domowe ciasto z truskawkami pani Marysi, które tak uwielbiają nasi goście:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • opakowanie masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie ciągle ubijając dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy już drewnianą łyżką. Na koniec do ciasta wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę. Na wierzchu hojnie układamy truskawki – im więcej, tym lepiej. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Smacznego!

No Comments Yet.

Leave a Reply